Nyheter

2014

December

29 December 2014
Nu är snart år 2014 förbi och måste väl sammanfattas som en ganska lugnt år vad gäller kaninerna. Det har inte blivit så många kullar och knappt några utställningsresultat, men jag är ganska nöjd ändå: Kaninhuset blev klart och de få ungar som fötts under året ser riktigt trevliga ut.
Nu laddar vi för 2015 som börjar storartat med en resa till Vänersborg och LU 2015 i slutet av Januari.
Gott Nytt År Allesamman!

Oktober

6 Oktober 2014
"Man ska aldrig säga hej!" - Theas lilla rysstecknade fuchs dog ca en vecka gammal, hon är nu omparad med Nemo. Annars så är kaninhuset nu färdigt, vilket är skönt, äntligen en frostfri kaninvinter. Hemsidan är lite uppdaterad med årets sparade ungdjur, bilder på kaninhuset och lösa planer inför avelsåret 2015.

Mitt kaninhus från utsidan - nöjd är rätta ordet!

Augusti

12 Augusti 2014
Theas unge verkar vara rysstecknad och eftersom hon var parad med vit rödögda Bent Jr. innebär detta att Thea själv har ett anlag för rysstecknat! Skönt att det går framåt emellanåt också!
6 Augusti 2014
Lyckan är i vissa fall, minst sagt, kortvarig. Alla ungarna efter Ymer dog någon dag gamla av oklar anledning. De övriga kullarna är däremot vid liv och växande, se Kullar - Aktuella.
Kanineriet känns minst sagt "blääh", men vi har påbörjat (och inom kort, avslutat) kaninhusbygge. Vilket gör det hela lite roligare, jag ger hermelinerna en liten chans till, sen blir det nog en annan ras. Alternativt att jag fortsätter med Hermelin Fuchs i rysstecknad i mycket liten skala, bara för sakens skull och under nästa säsong skaffar mig en annan ras jämte dessa. Jag bjuder i alla fall på en bild på mitt fina kommande kaninhus, jag är riktigt stolt!

Juli

2 Juli 2014
Så mycket som tre honor har idag nedkommit med ungar! Se under Kullar - Aktuella. Äntligen känns det roligt igen, det har varit en trög vår med alla döda kullar. Det är inte roligt att vara kaninuppfödare när ungarna överlever sin födelse. Nu är det bara att vänta och se vad det är för några som ligger där och piper ynkligt i bona.

Juni

30 Juni 2014
Ymer, våran zobelbruna fuchshane, hittades under dagen helt slö i buren. Något som inte är normalt för honom. Jag gjorde en lättare undersökning och mest troligt drabbades han av förstoppning. Jag tog då beslutet att istället för riskera att han dog under natten, ta bort honom och undvika onödigt lidande.
Något som kändes som ett lätt beslut om än ledsamt. Ymer var en riktigt fin liten kanin såväl exteriört som en kanin med mycket personlighet och en integritet som bidragit till flertalet duster mellan oss under hans tonårstid. Trösten är nu att han inte behöver lida och att det förhoppningsvis snart ligger två kullar efter honom i bona.

Jag bjuder på en liten bild på Ymer, när han bara var en liten plutt.
28 Juni 2014
Unikum och Thea fick varsin kull, varpå det tunga artilleriet togs in och mineral- och vitamintillskott sattes in, i förhoppningen att eliminera att förlusten av kullar eventuellt beror på brist.
Lova och Rut har efter detta nedkommit med varsin kull, se mer under Kullar - Aktuella och vi hoppas att det är en i hållande trend.

Mars

5 Mars 2014
Ossian har åkt till Frostnattens kaniner i Örebro och lilla Lova har flyttat hit.

Lova kom till genom att jag sålde hennes moder parad med min hane Nemo, men problem tillstötte och Pennys nya ägare kunde inte ha kaninerna kvar. Vi kom då överens om att jag skulle ta tillbaka ungen som Penny fått (itstället för en parningsavgift), samt att jag skulle stå som uppfödare på kullen.
SÅ gick det alltså till att Lova hamnade här, just nu är hon nerklippt på grund av svårlösta tovor så det blir nog ingen utställning för hennes del då hon redan är 8 månader gammal.
Innan pälsen vuxit ut ordentligt börjar det alltså vara dags för henne att bli mamma för första gången, men det bästa vore om hon höll fint skick efter kull då hon är en rysligt vacker kanin!

Februari

9 Februari 2014
Igår var vi iväg på utställning, jag och sju kaniner. Matte är ganska besviken, trots att hon visste att det nog inte skulle gå så bra. En riktig skit-kanin-vinter har det varit!
Men egentligen gör det inte jättemycket, för idag har jag parat kaniner! Fyra av honorna tyckte att det var en förträfflig idé, de övriga två tyckte inte alls att det var dags. Så fyra är alltså parade, de andra två får fortsätta dejta.
Snart är här bebisar! :D

Januari

25 Januari 2014
Västerbottens inland (och flera med oss) drabbades av en köldknäpp just för tiden då Daffny skulle ha sina ungar. Det var hela -26 grader kallt den kvällen de föddes och troligen hann de bli för nedkylda innan hon fick dem ombäddade i boet.
Därför väntar vi en månad eller så och parar alla honorna då istället och hoppas på lite varmare förlossningstemperaturer :)
3 Januari 2014
Gott nytt år!
Vi börjar året starkt med att vänta ungar den kring den 14-18 Januari, då Daffny som är parad med Xylos, väntar tillökning. Syftet med kullen är att försöka bena ut vilken färg han är. Förhoppningen är att han är Rysstecknad Egern och att alla ungarna tillsammans med Daffny blir blåa i olika variationer.

© Hanna Persson, Västerbotten.
Alla bilder som finns på sidan tillhör mig (om inte annat anges) och får endast lämna sidan om det tydligt framkommer att bilden tillhör mig.