Gården

Så bor och lever kaninerna

Här kan du se hur mina kaniner bor, vilken mat de får och vilka rutiner vi har

Kaninernas utfodring

Dörrprydnad

Kaninerna får Rabbit Royale, främst den helpelleterade varianten, men jag blandar även i müslin för att göra utfodringen lite mer spännande och för att främja ett naturligt selekterande ätbeteende.

Mina rutiner kring kaninerna

Kaninerna får dagsgivan pellets, nytt vatten och påfylld höhäck på eftermiddagarna kring kl 18-21. Antalet tillsyner under dagen varierar i mån av tid.

Kaninerna får rensat burarna ungefär en gång i veckan, ibland oftare, beroende på hur det ser ut i burarna. När det är dags för utställning brukar jag en vecka innan plocka ur burarna en gång per dag, endast av "kosmetiska" skäl.

Pälsvård och liknande

Pälsvård

Många tror att fuchsarnas päls är svår att hålla i trim och att sköta om.
Så är inte fallet, som oftast så borstar jag endast mina fuchsars päls vid fällning och när de skall ställas ut. I annat fall är det sällan de blir toviga.

När de blir toviga eller "tjocka" i pälsen, brukar jag försiktigt reda ut de värsta tovorna och sedan kamma igenom pälsen med en kam. Jag brukar sen borsta igenom pälsen med en karda, då det oftast blir små små hårbollar kvar i pälsen av det man borstas lös. Dessa kan sedan medverka till att ytterligare tovor bildas. Därefter brukar jag kolla igenom pälsen och eventuellt med fingrarna plocka bort om någon av dessa små hårbollar blivit kvar.

De mest utsatta ställena på kaninen för tovbildning är på bakkroppen, där svansen ligger an mot ryggen och i nacken där kaninerna inte har några täckhår. (Mer information om hur pälsen skall skötas finns på Svenskafuchsar.tk).

Inför utställning borstar jag igenom kaninerna ordentligt, klipper klor, "tvättar" bort eventuella fläckar med organisk enzym-spray från Gnagarboden (som med naturliga bakterier bryter ner och löser upp smutsen) och fixar därefter fossingarna med en ryktsten. Enzym-sprayen är perfekt mot kissfläckar, morotsfläckar och liknande fläckar som kaninerna kan tänkas åstadkomma. Den sprayas bara på och får sedan torka naturligt, varav jag borstar igenom pälsen som sprayats.

Kaninernas boende

I kaningården finns 15 fack, samtliga fack är 120*60 cm och lite mer än 50 cm höga.
Det vill säga en buryta på ca 0.7m2. Jag ströar med kutterspån. Burarna är byggda så att höet fylls på utifrån, utan att dörrarna behöver öppnas. Sitthyllan sitter just under höhäcken. Alla facken har burkort med kort information om kaninen, mest egentligen för besökares skull :)

Under sommaren 2014 fick vedförrådet banta lite i förmån av det nya kaninhuset. Kaninhuset är egentligen ett rum, på ca 10 kvm. Kaninhuset är isolerat och utrustat med ett element, målet är att temperaturen skall ligga kring +5 grader. I Kaninhuset är en "badrumsfläkt" och två tilluftventiler installerade, fläkten går dygnet runt för att hålla god ventilation i kaninhuset.

Burarna är de samma som jag haft sedan tidigare. Sammanlagt rymdes 5 burar i kaninrummet (har en bur över som inte får plats), vilket ger totalt 15 användbara fack.

Utsidan Utsidan
Dörr Fönster
Burar Burar

© Hanna Persson, Västerbotten.
Alla bilder som finns på sidan tillhör mig (om inte annat anges) och får endast lämna sidan om det tydligt framkommer att bilden tillhör mig.